Se produkter
Kosttillskott med Omega 3 är ett av de allra vanligaste tillskotten, tillsammans med probiotika/prebiotika, B&D-vitamin, järn och kombinerade vitamineral-tabletter. Undersökningar visar att ungefär 1/3 av alla vuxna som tar kosttillskott tar just Omega-3-tillskott. Men kvaliteten på oljan skiljer sig väldigt mycket. Så vad behöver man tänka på när man väljer vilken sort man köper?
Efterfrågan efter omgeatillskott är stort, och därmed också utbudet. I stora välsorterade hälsokostbutiker kan du finna hyllmeter med olika smaker och fabrikat. Så vad ska man tänka på?
Många ”Bäst-i-test”-tester listar mängden EPA & DHA som viktigaste egenskap att titta efter. Det är helt rätt, båda dessa värden bör vara höga! Pris och ursprung är också ofta faktorer som jämförs. Allt detta är väldigt viktigt, men det som kan vara den allra viktigaste egenskapen som skiljer olika oljor från varandra missas oftast. Bland det viktigaste att ta reda på är hur oxideringsbenägen oljan är (hur lätt den härsknar), vilka antioxidanter den innehåller och vad tillverkaren har gjort för att bromsa oxidationen av oljan.
Kroppen vill inte ta upp oxiderade, härskna fettsyror (ganska logiskt) så även om en olja har hög andel DHA/EPA, bra pris och rätt ursprung, så gör den ingen nytta om den är för oxiderad.
Det finns flera typer av Omega 3. När du ska välja sort så är det EPA och DHA du vill att oljan ska innehålla. Det finns ytterligare några sorters Omega-3-fettsyror, framförallt ALA som finns i tex linfröolja. Denna är mycket svårare för kroppen att ta upp, så det mesta kommer ändå passera genom kroppen utan att göra någon nytta. Så se till att det är rätt Omega-fetter som är i din olja!
Ungefär 2-3g är en vanlig rekommendation för dagsdosen, och EFSA har en rekommenderad minimigräns på 250 mg DHA + 250 mg EPA, så kolla också att det är tillräckligt mycket DHA och EPA i oljan för att du ska få i dig det.
Omega 3 är en samling väldigt oxideringsbenägna fettsyror. Så länge fettsyrorna är inne i fisken så skyddas den av fiskens polyfenoler, som är starkt antioxidantiska. Så fort fisken tas upp ur havet påbörjas en oxidieringsprocess. Detta är inget som går att stoppa, men det går att bromsa. Därför behöver man direkt stoppa processen genom att tillsätta antioxidanter, kyla ner fisken, minska kontakt med syre osv. Det är en ganska lång process från fiskebåten till butikshyllana och fiskolja har som sagt väldigt lätt för att härskna, så det gör oxidationen till den faktor som borde vara avgörande för ditt val av Omega-3-olja.
Från att fisken fångas tills fiskoljan är klar i förpackningen bör prover tas upprepade gånger för att se hur oxiderad oljan är. De vanligaste mätvärdena kallas PV och AV och tillsammans räknar man ut ett TOTOX-värde, dvs den totala oxidationen. Det finns gränsvärden för hur högt TOTOX en olja får ha för att säljas, men trots det så säljs många oljor som ligger ovanför gränsvärdena, visar flera undersökningar från bland annat USA, Finland och Nya Zeeland. I den nyzeeländska studien (från 2015) var det endast 3 av 32 oljor som blev helt godkända, och i den amerikanska studien (också från 2015) så var över hälften av oljorna över gränsvärdet när de anlände till butiken, och ytterligare 18% hann oxidera för mycket innan Bäst Före-datumet. Sedan dess har regleringen blivit hårdare, men en ny omfattande jämförelsestudie från 2021 visade att det fortfarande var mellan 17-38% av alla omegaoljor i butik som hade en för hög oxidationsgrad.
Det finns även ett regelverk för hur mycket antioxidanter som oljan behöver innehålla. Håller tillverkarna det, och använder sig av naturliga antioxidanter, så brukar oljan hålla godkänd färskhet i flaskan. Problemet är att miniminivån för hur mycket antioxidanter som behövs är endast beräknad på hur mycket oljan oxiderar i flaskan, men det stora testet är sedan när oljan ska ta sig genom våra kroppar hela vägen ut till cellerna. I kroppen utsätts fettsyrorna för både värme och många nya ämnen som skyndar på oxidationen. Det är alltså väldigt viktigt att det finns tillräckligt med antioxidanter för att skydda oljan hela vägen fram.
Hur vet jag om Omega 3-oljan är fräsch?
Börja med att lukta. Stark fisklukt = oxiderad härsken olja. Fräsch fiskolja har bara en väldigt svag fiskdoft, till skillnad från den fräna lukt (/stank) som dålig olja får.
Du kan också reagera på att du rapar äcklig fiskdoft halva dagen efter att du intagit fiskolja, oavsett om den är flytande eller i kapsel. Då är det troligtvis så att oljan inte klarar att hålla sig fräsch inne i vår varma kropp. Du kan testa att ta en matsked extra virgin olivolja samtidigt, då den innehåller polyfenoler som är väldigt lika de som var i den levande fisken. Eller så väljer du en olja från en tillverkare som fokuserat på att hålla färskheten, och väljer bort de fabrikat som inte satsat på det. Polyfenoler hjälper också till att göra Omega 3 mer lätt för kroppen att ta upp, samtidigt som den stabiliserar oxidationsprocessen. Bra va?
Zinzino är ett företag som tagit fram produkter med mycket lägre oxidering. Genom att imitera förhållandena inne i den levande fisken har man lyckat stabilisera Omega 3 med hjälp av främst polyfenoler, men också tex Omega 9 och vitamin D. Jag kan varmt rekommendera den! Kolla på den!
När man köper ett kosttillskott så är det några frågor man vill ha svar på:
– Behöver jag tillskott?
– Hur mycket behöver jag?
– Gör det någon skillnad?
För många kosttillskott så kan man bara gissa och göra egna subjektiva bedömningar. Men för Omega 3 så är det enkelt att ta reda på. Oavsett vilken Omega-3-olja du använder, eller funderar på att köpa, så bör du ta ett test för att se hur balansen i just din kropp är just nu.
Källor:
https://www.theguardian.com/environment/2022/jan/17/revealed-many-common-omega-3-fish-oil-supplements-are-rancid
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4681158/
https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/80/1/138/6321411
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25604397/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26688721/
https://www.zinzino.com/2013221463/SE/sv-se/blog/health/behover-jag-ta-ett-blodtest-innan-jag-tar-kosttillskott/
Sidan är under konstruktion och kommer den närmsta tiden fyllas på med mer fakta om hälsokost, tillskott, antiinflamatoriskt mm. Tills dess håll till godo med de sidor som är klara och välkomna tillbaka snart igen för mer matnyttigt!