Se produkter

Omega 3 naturligt

Omega 3 i mat

Vilka livsmedel innehåller omega 3?

Omega 3 finns naturligt främst i fisk och skaldjur, men det finns även i andra livsmedel. Här kan du läsa om hur du behöver äta för att få i dig tillräckligt med DHA och EPA från maten och vad du behöver vara uppmärksam när det gäller andra fettsyror som ALA.

Du hittar bland annat en livsmedelslista med exakt innehåll enligt Livsmedelsverkets näringsdatabas

Naturlig Omega 3 i kosten

En vanlig riktlinje är att få i sig 3 gram (3000 mg) Omega 3 per dag. Det kanske inte låter som så mycket, men beroende på dina kostvanor kan det vara klurigare än man tror.

De rekommnendationer som tex EFSA (Europeiska livsmedelsmyndigheten) har gjort rör bara vissa typer av Omega 3, nämligen de marinan fettsyrorna DHA och EPA. De vegetabiliska fettsyrorna är istället ALA, som inte alls har samma gynnsamma effekter för hälsan. Minimi-nivån enligt EFSA är 250 mg DHA och 250 mg EPA per dag, och någon övre nivå finns inte. ALA har idag inga hälsopåståenden från EFSA.

Nu ska vi titta närmare på vad du kan äta för att få i dig tillräckligt mycket Omega 3 av rätt sort via kosten!

Mat med omega
fiskolja

EPA

EPA (eikosapentaensyra) är en fettsyra som är extra viktig i kroppens inflammationsreglering och spelar en central roll i kommunikationen mellan kroppens celler. EPA är starkt antiinflammatoriskt.

Vegansk omega 3 från alger

DHA

DHA (dokosahexaensyra) är en fettsyra som har en viktig roll för väl fungerande neurologiska funktioner, som tex synen och hjärnfunktionen. Studier tyder på att DHA är viktigt för struktur och signalöverföring i hjärnan. Därför bidrar DHA till att bibehålla normal hjärnfunktion som till exempel inlärning och minne. 

Nutrition_Consultant_stories_3.jpg

ALA

ALA (alfa-linolensyra) är den såkallade moderfettsyran för Omega 3. Den är lite kortare än EPA och DHA. ALA har inte i sig själv så viktiga funktioner i kroppen, men kroppen kan omvandla ALA med hjälp av enzymer till DHA och EPA. Dock så är det bara en liten del av ALA som omvandlas, ca 5-15%. 

Mat med Omega-fettsyror

100 g av:EPADHAALAOmega 6 (LA+AA)Totalt fleromättade
Lax – vildfångad500 mg1400 mg300 mg600 mg3400 mg
Lax – odlad300 mg600 mg800 mg1900 mg4100 mg
Makrill1800 mg2800 mg300 mg800 mg7200 mg
Sill400 mg900 mg200 mg300 mg2300 mg
Linfröolja0 mg0 mg52300 mg14400 mg66900 mg
Linfrö Torkade0 mg0 mg24200 mg6300 mg30500 mg
Chiafrön0 mg0 mg21800 mg6200 mg28000 mg
Valnötter0 mg0 mg8500 mg37700 mg46200 mg
Rapsolja0 mg0 mg8500 mg18800 mg27400 mg
Vetegroddar0 mg0 mg600 mg5100 mg5700 mg
Ägg0 mg100 mg100 mg1200 mg1500 mg
Olivolja0 mg0 mg700 mg7200 mg7900 mg
Torsk0 mg200 mg0 mg0 mg200 mg
Räkor100 mg100 mg0 mg0 mg200 mg
Krabba300 mg100 mg100 mg0 mg600 mg

Skillnader mellan fabrikat

I tabellen ovan så är alla värden tagna ur Livsmedelsverkets näringsdatabas, men även om det är noga kontrollerade uppgifter så stämmer det ändå inte alltid med verkligheten, helt enkelt för att verkligheten skiljer sig åt. 

Odlad lax innehåller ofta mindre Omega 3 än vildfångad lax, eftersom den odlade laxen har fått annan mat som är baserad på vegetabilisk olja från tex raps, soja och majs istället för laxens naturliga marina mat. De senaste 20 åren har mängden Omega 3 i laxfiléer ungefär halverats på grund av detta. 

Halten fettsyror kan också skilja ganska mycket mellan olika fabrikat. Skillnaderna kan bero på fiskens ålder och storlek, men också på fetthalten som de olika fiskodlarna har i fiskfodret. Detta påverkar både hur get fisken är, och vilken fettsyra-sammansättning som den består av.

 

Naturligt omega 3 i fisk
Fröolja

ALA - Omega 3 i grönsaker och fröer

ALA är den allra vanligaste formen av Omega 3 som inte kommer från havet. Den finns i många växter, och har bland annat en viktig funktion i fotosyntesen.

Som vi nämnde tidigare så har inte alla omega-3-fettsyror samma hälsosamma effekt på kroppen. Faktum är att det finns forskning som tyder på att för mycket ALA kan vara skadligt då det i för stor mängd kan orsaka bildning av lipidperoxider, dvs att fettsyrorna härsknar och kroppen måste använda antioxidanter för att stoppa processen. Det kan därför vara klokt att undvika extremt ALA-täta råvaror som linfröolja.

Eftersom att kroppen inte använder ALA i dess befintliga form, utan måste omvandla det till längre fettsyror som EPA och DHA, så är det mycket bättre att försöka få i sig de långa fettsyrorna direkt, utan att kroppen behöver tillverka dem själv. Se därför till att få i dig DHA och EPA direkt.

 

Omega 6:3-ratio och kosttillskott

Det krävs ganska mycket för att få i sig tillräckligt av rätt omega 3 genom kosten. Men för den som vill så går det! 

För den som hellre vill lägga sitt fokus på annat så kan det vara skönt att få i sig Omega 3 via en säker källa som en fiskolja eller kapsel olja. 

Visste du att endast 3% av världens befolkning får i sig tillräckligt med Omega 3 för att ha en balans mellan Omega 6 och 3? Vi i Europa har lite bättre statistik (kanske är vi lite mer hälsomedvetna?), men trots det så är det endast 5% som har en hälsosam fettsyrabalans. 

Vågar du chansa på att du är en av de 5%, och inte en av de 95%? Ta ett test och kolla om du behöver ta extra tillskott, eller om dina matvanor räcker för dig!

Test för att se om fiskoljan fungerar

Källor:

https://soknaringsinnehall.livsmedelsverket.se/

https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/212028/local_212028.pdf

https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/183025/local_183025.pdf

https://www.testfakta.se/sv/livsmedel/article/omega-3-halten-i-laxfile-varierar

https://laxfakta.se/sunnhet-och-halsa/hur-mycket-omega-3-finns-det-i-odlad-lax/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16126168/

Sidan är under konstruktion och kommer den närmsta tiden fyllas på med mer fakta om hälsokost, tillskott, antiinflamatoriskt mm. Tills dess håll till godo med de sidor som är klara och välkomna tillbaka snart igen för mer matnyttigt!